Translate

woensdag 13 april 2016

Waarom is lijnzaad zo gezond?


Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan superfoods verkrijgbaar in supermarkten en natuurwinkels. Een voedingssoort mag pas superfood worden genoemd, als het meer dan 12 positieve eigenschappen heeft voor je gezondheid.

Wat maakt lijnzaad nu zo'n superfood. In dit artikel wil ik je vertellen, wat voor bijzondere gezondheidsvoordelen dit zaadje heeft op ons lichaam.

Lijnzaad is afkomstig van vlas gewas. De vezels worden onder andere gebruikt om linnen en lijnzaadolie van te maken. De zaadjes van dit gewas hebben, wanneer ze aan voeding worden toegevoegd, soms een nootachtige smaak.

Lijnzaad is rijk aan vitamines en mineralen en zit boordevol voedingsvezels, die goed zijn voor de darmen en je een verzadigd gevoel geven, waardoor je gewichtsverlies zal bevorderen door verminderde behoefte aan eten. Dagelijks hebben we 30-40 gram vezels nodig voor een gezonde spijsvertering. 

Lijnzaad is één van de beste voedingsbronnen, die rijk is aan plantaardige Omega 3-vetzuren. Omdat ons lichaam dit zelf niet kan aanmaken, moeten we dit uit onze voeding halen. Omega 3-vetzuren vermindert het risico op diverse chronische ziektes, zoals hart- en vaatziektes en diabetes.

De 9 aminozuren in lijnzaad vormen een compleet eiwit, zoals in zuivel en vlees. Dit maakt lijnzaad heel geschikt voor vegetariërs. Bovendien is lijnzaad gluten vrij, dus zeer geschikt als je gevoelig bent voor gluten.

Volgens studies kunnen ernstige ziektes worden voorkomen met lijnzaad. Experts denken dat dit komt, doordat lijnzaad fytochemicaliën en fyto-oestrogenen alsmede Omega 3-vetzuren bevatten 

De 3 grootste gezondheidsvoordelen van lijnzaad:

1. Bescherming tegen hart- en vaatziekten:

Omega 3 is heel belangrijk voor vele lichaamsfuncties. Eten dat rijk is aan omega 3 vetzuren (zoals lijnzaad, vette vis en walnoten) verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Studies wijzen uit dat Omega 3 plak in de vaten kan voorkomen of verminderen. De oplosbare vezels in lijnzaad maken het lichaam schoon van vetoplosbaar afval en giftige verbindingen, die ontstaan als gevolg van onze stofwisseling.

2. Het voorkomen van osteoporose (botontkalking):

Vrouwen in de overgang lopen grote risico op vermindering van hun botdichtheid en de kracht van hun botten. Uit onderzoek blijkt dat omega 3 vetzuren in lijnzaad de botten beschermd.

3. Bescherming tegen kanker:

Het regelmatig eten van lijnzaad helpt bij het voorkomen van dikke darmkanker, borstkanker en prostaatkanker. De omega 3 vetzuren voorkomt dat de kankercel in gezonde cellen komt. Als tumoren zich in het lichaam proberen te vormen, stoppen de lignanen in lijnzaad met de vorming van nieuwe bloedtoevoer ( anti-angiogenese) die de tumorgroei voedt . Ze stoppen de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen bij de tumor. Hierdoor zijn kankercellen niet meer in staat om zich te vermenigvuldigen en te verspreiden.

Hoe gebruik je het beste lijnzaad:

Lijnzaad is te koop in twee vormen "heel lijnzaad" en "gebroken lijnzaad".  Gebroken lijnzaad wordt makkelijker door je lichaam opgenomen dan heel lijnzaad. Maar gebroken lijnzaad kan ook sneller oxideren, waardoor het de gezonde eigenschappen snel verliest. Het beste is heel lijnzaad te kopen en deze voor gebruik even te malen tot gebroken lijnzaad. Zelf vermaal ik de hele lijnzaad met behulp van een koffiebonen molen. Dit werkt echt perfect. Ik doe 2 eetlepels in de molen en 5 seconde malen en voila...klaar voor gebruik.

Bij welke recepten kun je lijnzaad gebruiken:

Eigenlijk kun je het overal doorheen doen. Om mijn stofwisseling na een nacht slapen weer op gang te brengen, voeg ik 's ochtends 2 eetlepels lijnzaad toe aan mijn havermout met kaneel, cranberrys en banaan. Het is een heerlijk begin van de dag en ik heb heel de ochtend een verzadigd gevoel.

Lijnzaad kan veelzijdig gebruikt worden bij moeilijke eters of kinderen om zo toch belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Strooi de gemalen lijnzaad gerust door een salade of maak een lekkere smoothie met lijnzaad. Of gebruik het bij het bakgerechten of strooi wat over een speltcracker. 

Let op ! Eet niet meer dan maximaal 45 gram lijnzaad per dag. De cyanogene stoffen in lijnzaad kunnen bij hoge dosis lijnzaad in het lichaam omgezet worden naar cyanide, dit is een giftige stof. Welke vervelende bijwerkingen kan hebben zoals ademhalingsproblemen.



Deel dit artikel als je het waardevol vind onder je vrienden via social media.

Wil je dagelijks tips ontvangen over voeding en gezondheid, 
volg dan de Facebookpagina van "gewoon gezond bezig".

 www.gewoongezondbezig.nl

voor een gezonder eet- en leefpatroon



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter, alvast bedankt!

gezonde groetjes van Marjolein